Do zakresu zadań kierownika gospodarczego należy:
1. odpowiedzialność za prawidłowe zabezpieczenie majątku ruchomego, dokumentacji przedszkola, pieczęci oraz środków pieniężnych otrzymywanych do rozliczenia,
2. prowadzenie księgi inwentarzowej,
3. uczestniczenie przy kasacji sprzętu i spisie z natury,
4. nadzór nad pracownikami obsługi,
5.załatwianie spraw związanych z utrzymaniem w stanie używalności sprzętów, pomieszczeń i ogrodu przedszkolnego /remonty, konserwacje/,
6.zaopatrywanie przedszkola w środki i sprzęt do utrzymywania czystości; odzież roboczą oraz żywność,
7. pobieranie opłat od rodziców, z tytułu korzystania z usług przedszkola,
8. opracowywanie jadłospisów,
9. nadzorowanie przyrządzania posiłków i przydzielania porcji żywnościowych dzieciom i personelowi,
10. przestrzeganie stawki żywieniowej,
11.sporządzanie raportów żywieniowych,
12.prowadzenie magazynów oraz dokumentacji magazynowej zgodnie z obowiązującymi przepisami,
13.ścisła współpraca z DBFO Mokotów, z przestrzeganiem procedur finansowo księgowych,
14.uczestniczenie, w razie potrzeby w ogólnych zebraniach rodziców, w posiedzeniach Rady Pedagogicznej i Rady Rodziców,
15.wykonywanie innych czynności zleconych przez dyrektora przedszkola, wynikających z organizacji pracy w placówce.
Do zakresu zadań sekretarki należy:
1. przyjmowanie interesantów i udzielanie informacji w sprawach określonych przez dyrektora, a w razie potrzeby kierowanie do właściwych osób według kompetencji,
2. przyjmowanie rozmów telefonicznych,
3. przyjmowanie i ewidencjonowanie korespondencji,
4. odbiór i rejestrowanie pism ze skrytki w DBFO,
5. prowadzenie archiwum,
6. prowadzenie teczek akt osobowych i spraw kadrowych pracowników,
7. prowadzenie bazy ofert CV,
8. prowadzenie elektronicznego naboru dzieci,
9.opracowywanie i przepisywanie na komputerze pism zatwierdzonych przez dyrektora,
10. aktualizacja strony internetowej,
11. dozorowanie listy obecności pracowników i zeszytu wyjść służbowych,
12. kontrola zwolnień lekarskich pracowników i przedkładanie ich w ciągu dwóch dni od otrzymania do DBFO,
13.dozorowanie aktualności książeczek zdrowia i badań pracowników przedszkola,
14.dostarczanie i odbieranie dokumentów ze wskazanych przez dyrektora urzędów/instytucji,
15. wykonywanie innych czynności zleconych przez dyrektora przedszkola.
Do zakresu zadań pomocy nauczyciela należy:
1. współpraca z nauczycielkami przydzielonej grupy
2. udział w przygotowywaniu pomocy dudaktycznych i w dekorowaniu sali, a w razie zaistnienia potrzeby również innych pomieszczeń przedszkolnych
3. stała obecność przy dzieciach zarowno w przedszkolu, jak i w ogrodzie oraz podczas wyjść na zewnątrz
4. współuczestniczenie w organizowaniu zabaw, zajęć w sali, w ogrodzie i poza terenem przedszkola
5. pełnienie czynności opiekuńczych i obsługowych w stosunku do dzieci: pomoc w rozbieraniu i ubieraniu się, dbanie o schludny wygląd, pomoc podczas spozywania posiłków, pomoc w łazienkce przy wykanuwaniu czynności higieniczno- sanitarnych, mycie i przebieranie po "małych przygodach".
6. dbałość o zabawki, gry, książki, pomoce dydaktyczne itp. w przydzielonej grupie,
7. pomoc w rozkladaniu leżaków przed odpoczynkiem poobiednim oraz pomoc w ich sprzątaniu po zakończeniu leżakowania,
8. utrzymywanie we wzorowej czystości pomieszczeń przydzielonych do sprzątania,
9. doraźne zastepowanie woźnyxh, przejmowanie ich obowiązków w razie nieobecności w pracy
10. w razie potrzeby pełnienie dyżuru w szatni
11. unikanie wchodzenia w kompetencje nauczyciela w sprawach dotyczących wychowanków, dyskrecja i przestrzeganie ochrony prywatności dzieci i ich rodzin
12. wykonywanie innych poleceń dyrektora lub kierownika gospodarczego, związanych z organizacją pracy przedszkola.
Do zakresu zadań kucharki należy:
1. nadzorowanie pracy pomocy kuchennych,,
2. uczestniczenie w planowaniu jadłospisów,
3. przyrządzanie posiłków zgodnie z jadłospisem i normami żywieniowymi,
4. dbanie o najwyższą jakość i smak posiłków oraz punktualne wydawanie ich o wyznaczonych godzinach,
5. przestrzeganie przepisów sanitarnych dotyczących żywienia zbiorowego i HACCP,
6. pobieranie i przechowywanie zgodnie z wymogami próbek żywnościowych,
7. prowadzenie magazynu podręcznego,
8. dbanie o wzorową czystość w kuchni, pomieszczeniach do niej przynależących oraz sprzętów kuchennych, naczyń i odzieży ochronnej,
9. przyjmowanie produktów z magazynu, kwitowanie ich odbioru w raportach żywieniowych i dbanie o racjonalne ich zuzycie
10. przechowywanie produktów zgodnie z wymaganiami, przestrzeganie dat ważności produktów,
11. korzystanie ze sprzętów zgodnie z instrukcją oraz przestrzeganie zasad higieny określonych w systemie HCCP,
12. zgłaszanie kierownikowi gospodarczemu wszelkich nieprawidłowości lub zagrożeń mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo lub jakość pracy
13.wykonywanie innych czynności poleconych przez dyrektora lub kierownika gospodarczego, wynikających z organizacji pracy przedszkola.
Do zakresu zadań pomocy kuchennej należy:
1. przestrzeganie zasad higieny określonych w systemie HCCP,
2.obróbka wstępna warzyw, owoców oraz innych surowców do produkcji posiłków (czyszczenie, mycie, obieranie, rozdrabnianie),
3. przygotowywanie potraw zgodnie z wytycznymi kucharki oraz zasadą racjonalnego gospodarowania artykułami spożywczymi,
4. przestrzeganie zasady etapowej obróbki produktów oraz przygotowywania posiłków w pomieszczeniach do tego wyznaczonych,
5. pomoc w porcjowaniu i wydawaniu posiłków,
6. mycie naczyń i sprzętu kuchennego,
7. utrzymanie w bezwzględnej czystości pomieszczeń kuchennych (mebli, sprztów, naczyń), w tym szczególnie pomieszczeń przeznaczonych do obróbki warzyw i innych produktów oraz magazynu spożywczego, pranie fartuchów i ścierek,
9. dbanie o powierzony sprzęt kuchenny i korzystanie z niego zgodnie z instrukcjami obsługi,
10. doraźne zastępowanie kucharki w przypadku jej nieobecności,
11. robienie zakupów w razie choroby dozorcy
12. wykonywanie innych poleceń dyrektora, kierownika gospodarczego lub kucharki, związanych z organizacją pracy przedszkola.
Do zakresu zadań woźnej oddziałowej należy:
1. utrzymywanie we wzorowej czystości sal, łazienek i pomieszczań przydzielonych do sprzątania,
2. utrzymywanie w czystości i stanie uzywalności powierzonego sprzętu gospodarczego, mebli, naczyń oraz mycie zabawek,
3. pelna obsługa przy posiłkach / podawanie, sprzątanie, zmywanie/
4. rozkładanie i składanie leżaków i poscieli oraz pomoc w rozbieraniu i ubieraniu dzieci,
5. pomoc dzieciom w wykonywaniu czynności samoobsługowych (ubieranie i rozbieranie, jedzenie, mycie, korzystanie z toalety, sprzątanie po "małych przygodach",
6. czuwanie, wspólnie z nauczycielką nad bezpieczeństwem dzieci,
7. odpowiedzialne zabezpieczenie przed dziećmi produktów chemicznych do utrzymania czystości, oszczędne gospodarowanie nimi,
8. zgłaszanie kierownikowi gospodarczemu wszelkich zagrożeń i uszkodzeń sprzętów,
9. pomaganie nauczycielce w organizacji zajęć.
14. pomaganie nauczycielce w opiece nad dziećmi podczas wycieczek i spacerów,
15. pełnienie dyżurów w szatni, zgodnie z ustaloną organizacją pracy na dany rok szkolny,
16. wykonywanie innych czynności poleconych przez dyrektora i kierownika
gospodarczego wynikających z organizacji pracy przedszkola.
Do zakresu zadań szatniarki należy:
1.utrzymywanie w bezwzględnej czystości szatni dla dzieci i personelu oraz innych przydzielonych pomieszczeń,
2. sprawowanie nadzoru przy odbiorze dzieci z przedszkola w godzinach popołudniowych
3. kontrola zabezpieczenia mienia, włączanie monitoringu oraz zamykanie przedszkola, w przypadku nieobecności dozorcy,
4. wykonywanie dodatkowych czynności poleconych przez dyrektora lub kierownika gospodarczego wynikających z organizacji przedszkola.
Do zakresu zadań dozorcy należy:
1. otwieranie i zamykanie przedszkola,włączanie i wyłącznie monitoringu,
2. codzienna kontrola zabezpieczenia przedszkola przed pożarem, kradzieżą,
3. zapobieganie uszkodzeniu lub zniszczeniu mienia placówki;
4. pilnowanie, aby na terenie przedszkola nie przebywały osoby nieupoważnione,
5. dyżurowanie w szatni w czasie przyprowadzania dzieci,
6. dbałość o powierzone urządzenia i narzędzia pracy,
7. utrzymanie porządku w pomieszczeniach piwnicznych,
8. systematyczna konserwacja sprzętu zgromadzonego w placówce, drobne prace remontowe, naprawy sprzętu i zabawek na terenie przedszkola oraz w ogrodzie,
9. zamiatanie, odśnieżanie, posypywanie piaskiem (zależnie od potrzeb) terenu wokół budynku;
10. podlewanie, pielęgnacja roślin w ogrodzie, koszenie trawy, grabienie liści,
11. wywieszanie flagi państwowej w dniach poprzedzających święta narodowe, zgodnie z poleceniem służbowym;
12. dokonywanie zakupów artykułów spożywczych oraz innych artykułów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania przedszkola,
13. zgłaszanie dyrektorowi lub kierownikowi gospodarczemu poważnych usterek, nieprawidlowości,
14. podejmowanie doraxnych niezbędnych środków zabezpieczenia placówki przed wadliwym funkcjonowaniem urządzeń
15. pomoc pracownikom kuchni przy pracach ciężkich, codzienne wynoszenie śmieci, odpadów kuchennych, w razie potrzeby przynoszenie warzyw oraz produktów spozywczych z piwnicy.
16. odpowiedzialność materialna za powierzony sprzęt, narz ędzia, materiały, oszczędne gospodarowanie nimi,
17.wykonywanie innych czynności poleconych przez dyrektora lub kierownika gospodarczego związanych z organizacją pracy w przedszkolu.
Podstawowym zadaniem pracowników administracji i obsługi jest zapewnienie
sprawnego funkcjonowania przedszkola jako instytucji publicznej oraz utrzymanie obiektu i jego
otoczenia w czystości i porządku.
Zakresy obowiązków pracowników niepedagogicznych oraz ich szczegółowe
zadania ustala dyrektor przedszkola. Zakresy obowiązków wszystkich pracowników
stanowią załączniki do Regulaminu Pracy Przedszkola nr 190 i znajdują się w aktach
osobowych.
Stosunek pracy pracowników administracji i obsługi regulują przepisy ustawy
Kodeks Pracy oraz wydane na tej podstawie przepisy wykonawcze.